Den 400 meter lange betongmuren mot den tilstøtende marinaen, har relieffer for å skape stemning.
Den 400 meter lange betongmuren mot den tilstøtende marinaen, har relieffer for å skape stemning.

Nominert til prestisjetung pris

Lilleøya gravlund på Fornebu, er nominert til den prestisjetunge prisen «Betongtavlen» som deles ut av Norske Arkitekters Landsforbund og Norsk Betongforening.

Publisert Sist oppdatert
Kaia Gunby Berger, avdelingsleder for gravplassforvaltning i Bærum kommune.
Kaia Gunby Berger, avdelingsleder for gravplassforvaltning i Bærum kommune.

– Det er veldig moro å bli nominert, en stor anerkjennelse, sier Kaia Gunby Berger, avdelingsleder for gravplassene og krematoriet i Bærum kommune.

Betong gir god stemning

Ifølge nominasjonen gir betongarbeidene høy presisjon og verdig stemning til anlegget. Viktige element er en 400 meter lang mur mot en tilstøtende marina, klokketårnet, minnesmerker og plater på bakken som danner dekke på de ulike møteplassene.

– Begrunnelsen for å bruke betong, er blant annet holdbarhet og slitestyrke, sier Gunby Berger.

Både mur, klokketårn og minnesmerker er utført med trespiler som forskaling. Muren er utformet av kunstner Edith Lundbrekke i et nøye planlagt mønster. Ved støping av klokketårn og minnesmerker, er det benyttet samme metode for å skape en helhet i anlegget og få elementene til å passe sammen. Det er valgt ulike farger på betongen for å skape kontraster, med hvitt på klokketårnet, grått til muren og svart til minnesmerkene.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">De felles minnesmerkene på Lilleøya gravlund, er laget av betong. </span></span>
De felles minnesmerkene på Lilleøya gravlund, er laget av betong.

Hard konkurranse

Vetle Houg i bransjeorganet Byggutengrenser, leder juryen til Betongtavlen.

– Kriteriene for å bli tildelt prisen er høye, og for å nå til topps så kreves det at betong er anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte, uttalte han til lokalavisa Budstikka.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Relieffer skaper stemning.</span></span>
Relieffer skaper stemning.

Agaia, tidligere Steen og Lund som hadde hovedentreprisen på anlegget, meldte Lilleøya på konkurransen. Konkurrentene er en enebolig i Sandnes, krypten i Uranienborg kirke, en bolig i rød betong i Lillehammer, og ei hytte i Målselv.

I år feirer prisen 60 år. Den deles ut på Munch museet den 13. desember. I fjor var det Oslos nye bibliotek, Deichman Bjørvika, som fikk prisen.

Lilleøya minnelund, som Lasse Jensen i Bærum kommune var prosjektleder for, har plass til 13 500 gravlagte. Det er foreløpig montert felles minnesmerker til 3 500 av disse.

Powered by Labrador CMS