Fagforbundets Bjarne Kjeldsen, åpner årets Fagdager med et foredrag om framtidas gravplasstjenester.
Fagforbundets Bjarne Kjeldsen, åpner årets Fagdager med et foredrag om framtidas gravplasstjenester.

FAGDAGENE I SANDEFJORD OG LARVIK:

Bli med og hør mer om framtidas arbeidplass

Spent på hvordan morgendagens jobb på gravplassen blir? Kanskje kan Bjarne Kjeldsen åpningsforedrag på årets Fagdager gi noen glimt inn i framtida.

Publisert Sist oppdatert

De to siste årenes pandemi, rystet mange arbeidsplasser i grunnvollene. Også gravplassforvaltninger måtte omstille rutiner og arbeidsmåter. Den norske kirke, som er arbeidsgiver for svært mange på gravplassene rundt om i landet, jobber nå med å nyorganisere seg selv. Større, sentrale prostifellesråd, til erstatning for lokale kirkelige fellesråd, kan få konsekvenser for mange. Ikke minst for de som jobber i mindre fellesråd i distriktene.

Bjarne Kjeldsen fra Fagforbundet, med bakgrunn både fra Norsk forening for gravplasskultur og KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter), tar opp disse konsekvensene, samt beslekta tema, i foredraget «Gravferdstjenestenes samfunnsoppdrag: Kontinuitet og endring».

– Den norske kirke arbeider med sin fremtidige organisering hvor styring og ledelse av gravplasstjenestene skal plasseres. Hvilke rammer er gravferdstjenestene avhengige av for å kunne ivareta sitt oppdrag? spør han.

Må diskutere framtidig organisering og ansvarsfordeling

Ifølge Kjeldsen er den norske modellen for offentlige gravplasstjenester unik. Velferdsdimensjonen er tydelig fra vi fødes til vi dør. Samtidig viste koronapandemien at gravplasstjenestene ikke bare er velferd. De har også et kritisk samfunnsoppdrag. Spørsmålet blir hvor godt velferdsdimensjonen og det kritiske samfunnsoppdraget henger sammen.

– En bevisst diskusjon om hva dette oppdraget består i, er viktig når tjenestene skal organiseres, og ansvaret fordeles for fremtida, sier han.

For det er ikke gitt at framtidas gravplasstjeneste forblir slik den er i dag. Kanskje sentraliseres mange arbeidsplasser til større prostifellesråd. Kanskje forblir arbeidsplassene likevel lokalt ved hjelp av Teams og Zoom. Kanskje får flere kommunen som ny arbeidsgiver.

Er du nysgjerrig på Bjarne Kjeldsens tanker om framtidas gravferdstjenester? Ikke minst betydningen det kan få for din arbeidsplass?

Foredraget som holdes i Sandefjord onsdag 8. september, kan også sees live via strømming til din egen arbeidsplass.

Powered by Labrador CMS