Undersbo gravplass i Larvik er et av målene under befaringen under årets fagdager i Sandefjord og Larvik.
Undersbo gravplass i Larvik er et av målene under befaringen under årets fagdager i Sandefjord og Larvik.

FAGDAGER 2021:

Vi møtes i Sandefjord og Larvik

I år inviterer Norsk forening for gravplasskultur alle interesserte til årets store begivenhet: Fagdagene som arrangeres 8. – 10. september i de to sjarmerende vestfoldbyene Sandefjord og Larvik.

Publisert Sist oppdatert

Med tema «Gravformer i endring» gir fagdagene folk anledning til endelig å få treffes igjen etter det lange pandemiårets møtetørke. Nå er det tid for faglig, og ikke minst sosialt, påfyll.

Hvilke varige spor vil koronaviruset sette?

Apropos pandemien. Det er ikke til å komme bort fra at det lille viruset som skapte så store konsekvenser, blir tema også i år. Forhåpentligvis for siste gang.

Gunnar Hammersmark fra Virke gravferd vil fortelle om begravelsesbyråenes erfaringer, hvordan korona påvirket tradisjonene, og også dele noen tanker om de framtidige konsekvensene pandemien kan få.

KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) vil presentere en rapport som viser erfaringene man gjorde i forhold til beredskapsplaner og risikovurderinger under pandemien. Likeledes utfordres Gravferdsetaten i Oslo til å fortelle om pandemiens konsekvenser for hovedstadens gravplasser og krematorium.

Mye askenytt

Ellers preges Fagdagene av mye aske. Og med aske, følger det nye gravleggingsformer og riter som kan være på vei inn hverdagen til våre gravplasser.

Det blir blant annet foredrag om askespred-ning inne på gravplassen. Altså ikke bare i havet, eller i ferskvann eller på land med et øde preg, som er tillatt i dag. Her skal blant annet Jan Olov Andersson, som leder NFKK (Nordisk forening for kirkegårder og krematorier), fortelle om erfaringene Sverige har med dette.

At urnevegg er blitt tillatt, er et selvsagt tema. Oddbjørn Sørmoen fra Kirkerådet skal vise gode eksempler fra utlandet på urnevegger som inspirasjon til norske forvaltninger som vurderer slike tilbud.

Befaring til to gravplasser i Larvik

Urnevegg blir også tema under torsdagens fire timer lange befaring til gravplasser i Larvik. Undersbo gravplass planlegger å bygge urnevegg, noe deltakerne skal få vite mer om.

Turen går til Tjølling kirkegård som har mange rammegraver, og der man gjenbruker gravminner. Det blir også valgfritt stopp på enten Ekeberg gravlund nær Sandefjord sentrum, eller på Vestfold krematorium ved E18 litt lenger nord.

Sjekk nettsiden for fullstendig program

Programmet inneholder langt flere foredrag og tema, inkludert utdeling av prisen for årets beste driftsbygning med driftsareal, og presentasjon av den nye faggruppe gravplass hos Statsforvalteren Telemark og Vestfold. Sjekk ut fullstendig program på www.gravplasskultur.no.

Når stadig flere rykker lenger fram i vaksinekøen, er tida igjen inne til å treffe gode kolleger fra landet rundt. Etter de faglige interessante foredragene, blir det god anledning til uformell prat i lønsjer, eller festmiddag. Det blir også spennende byvandring med fokus på urbant friluftsliv og kultur i sentrum av Sandefjord.

Powered by Labrador CMS