Befaringen på årets fagdager går blant annet til Grefsen kirkegård, her fotografert på sensommeren.
Befaringen på årets fagdager går blant annet til Grefsen kirkegård, her fotografert på sensommeren.

Gravplasskultur i det grønne skiftet

Tema for årets fagdager er gravplasskultur i det grønne skiftet. Fagdagene finner sted 8. – 9. juni i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Tema for årets fagdager er gravplasskultur i det grønne skiftet. Fagdagene finner sted 8. – 9. juni i Oslo. De fleste år går Gravplassforeningens fagdager av stabelen i september, men grunnet Nordisk kongress som arrangeres i Finland i september, er årets arrangement lagt til forsommeren.

Utvidelse og arealbruk

På fagdagenes første dag vil Åse Skrøvset holde foredrag om nyetablering og utvidelse av gravplass. Man skal helst ikke benytte hverken matjord eller myr, så for mange forvaltninger er dette en ikke helt enkel oppgave. Både i byene og i mer rurale strøk ser man at det er kamp om arealene. Begrensningene er mange, men hvilke muligheter kan forvaltningene benytte seg av?

Synnøve Haugstad Sira i Gravplassforeningen oppfordrer alle som har anledning til å delta på fagdagene i Oslo.
Synnøve Haugstad Sira i Gravplassforeningen oppfordrer alle som har anledning til å delta på fagdagene i Oslo.

Avdelingsarkitekt i Gravferdsetaten, Naomi Wilde, vil ta for seg alternativer til utvidelse. Omregulering, oppfylling og omgjøring fra kiste- til urnegraver vil kunne være plassbesparende og på den måte verne verdifulle jordområder.

En stadig stigende kremasjonsprosent og nye gravformer kan på sikt føre til mindre behov for utvidelse og etablering av nyanlegg. Fra Notodden vil vi få innblikk i hvordan landets første nyetablerte urnevegg på mange tiår er blitt tatt imot og hvilke erfaringer gravplassmyndigheten der har høstet.

Synnøve Haugstad Sira, som administrerer fagdagene og er med i programkomiteen, tror foredragene vil være relevante for mange og håper så mange som mulig tar turen til Oslo for faglig påfyll.

Befaring til Lilleøya gravlund

Sira understreker at også befaringen er et høydepunkt under fagdagene. I år skal vi blant annet besøke Lilleøya gravlund i Bærum. Lilleøya er en særpreget gravplass ved at den kun er anlagt som minnelund, noe som innebærer at det ikke er anledning til å sette opp gravminner for enkeltgraver. I 2021 ble Lilleøya nominert til den prestisjetunge prisen «Betongtavlen» som deles ut av Norsk arkitekters Landsforbund og Norsk Betongforening.

Befaringen avsluttes på vakre Vestre gravlund.
Befaringen avsluttes på vakre Vestre gravlund.

Etter et stopp på Grefsen kirkegård avsluttes befaringen på ærverdige og historisk interessante Vestre gravlund hvor det også blir utstilling av verktøy og utstyr for arbeid på gravplass.

Hele programmet er tilgjengelig på Gravplassforeningens hjemmeside. Her kan du også melde deg på. Rekker du det innen 22. april får du tidlig-ute-pris.

Powered by Labrador CMS