Driftsleder, Mari Varhaug ved Lagård gravlund, i aksjon med motorsaga etter stormens herjinger i Stavanger.
Driftsleder, Mari Varhaug ved Lagård gravlund, i aksjon med motorsaga etter stormens herjinger i Stavanger.

Stormen førte til mange skader på gravplassene i Stavanger

Mye tid vil gå med for å rette opp skadene helgas storm førte med seg i Rogaland. Store rotvelt vitner om de enorme kreftene som utløses når vind og vær tar tak.

Publisert Sist oppdatert

– En storm med stor S, er beskrivelsen gravplassjef Sissel Bryne Hedland i Stavanger gir. Driftsenhetene er i full gang med alt etterarbeidet stormen har ført med seg. Hun synes det er trist når flotte trær forsvinner og gravminner skades, samtidig er det viktigste å ivareta sikkerheten til publikum og de ansatte som nå jobber med oppryddingen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Gravplassjef i Stavanger, Sissel Bryne Hedland.</span></span>
Gravplassjef i Stavanger, Sissel Bryne Hedland.

Søndag var det fokus på å få oversikt. Gravplassjefen er usikker på hvor lang tid det vil ta å rette opp i skadene. Da vi besøkte Lagård gravlund fikk vi se nærmere hvordan tilstanden var. Så langt vi kunne observere, var ikke de fysiske skadene på gravminner spesielt store. Gravminner som velter over gressplen, kan se ut til å berge bedre. Det er først når de treffer harde betongkanten og smijern de kan få større skader.

Sikkerhet i høysetet

For de gravplassansatte er det i første rekke viktig å ivareta sikkerheten. Det er ingen spøk med store rotvelt. Trærne ligger også slik til at de kan gi utslag når man starter å sage i dem.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz.</span></span>
Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz.

Et av de største og eldste almetrærne i Stavanger kommune ga tapt for de ekstreme påkjenningene natt til søndag. Det sto helt i utkanten av Lagård gravlund, men fikk sitt endelikt da det under stormen ga tapt.

Det traff flere gravminner på sin ferd, og det er naturligvis et savn for dem som setter pris på trær som har stått i generasjoner. Oppryddingen etter bare ett slikt tre tar mange timer og kanskje dager når man får avdekket skadene som har oppstått.

– Alt kan ikke forsikres

– Det er ikke alt her i livet som kan forsikres. Samfunnet har en del gråsoner og svarte felter hvor det ikke er forsikringsdekning, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If. – Innenfor en del områder bærer man selv risikoen, sier Clementz.

Naturskadeordningen, som administreres av Landbruksdirektoratet er heller ikke behjelpelig når det er snakk om erstatning av skader på gravminner i forbindelse med storm og orkan.

Powered by Labrador CMS