Avdelingslederen: – Vi er innstilt på at vi må holde stand til over påske. De ansatte står på, og holder motet oppe, sier Kaia Gunby Berger (i midten).
Avdelingslederen: – Vi er innstilt på at vi må holde stand til over påske. De ansatte står på, og holder motet oppe, sier Kaia Gunby Berger (i midten).

Korona dominerer arbeidsdagen

– Mottoet vårt er: Dette skal vi greie sammen, sier Kaia Gunby Berger.

Publisert

Avdelingslederen for Gravplassforvaltninga i Bærum kommune, har fått sin og kollegenes arbeidshverdag snudd opp-ned på grunn av det nye viruset. Ifølge VG sin statistikk, er Bærum en av kommunene med flest smittede, både i antall og per innbyggere. Samtidig er Bærum sykehus et av sykehusene med flest pasienter som behandles mot korona.

Må stenge seremonirom

– Det er kun tre personer som kan drifte ovnen på Haslum krematorium. Vi kan ikke risikere at noen av dem blir syke. Derfor har vi sendt informasjon til begravelsesbyråene om at krematoriets to seremonirom blir stengt. Det gjør vi for å skjerme de ansatte mot smitte, sier Berger.

Dette er en av flere vanskelige beslutninger hun har måttet ta de siste dagene. Upopulære beslutninger, men nødvendige og som forvaltninga må stå for.

– Vi håper at publikum skjønner hvorfor vi tar disse beslutningene, sier hun.

Holder avstand til kolleger og pårørende

Det er innredet mange nye hjemmekontor rundt om i landet. Den muligheten finnes ikke for de som jobber ute på gravplassene. De som driver Bærums fem gravplasser følger derfor forholdsreglene med å holde avstand og ha god håndhygiene.

– Det er slutt på håndhilsing ved urnegravlegginger. Nå holder man avstand, og familien til den avdøde får ikke lenger være med å spa igjen grava. Kistebegravelser er enda mer utfordrende. De ansatte bruker hansker, og vi håper ingen pårørende sitter i karantene eller er smittebærere, sier hun.

Kan ikke utsette kistebegravelser

I motsetning til flere andre kommuner, kan ikke Bærum gi utsettelse for gravferder.

– Vi har ikke nok kjølekapasitet, sier Berger. Men hvis man velger kremasjon, er det mulig med utsettelse. Da går det an å ha en seremoni samtidig med urnegravlegginga, hvis man ønsker det, legger hun til.

Mindre kos på kontoret

De fire kontoransatte i gravplassforvaltninga er berørt ved at noen av dem har fått hjemmekontor, mens de andre fortsatt deler det åpne kontorlandskapet i kommunehuset sammen med et 30-talls kolleger i Natur og idrett.

– Vi opererer normalt med «clean desk», der ingen har fast plass. Det har vi gått bort fra nå. For å redusere smittefaren, har vi midlertidig fått faste kontorplasser, sier hun.

Siden mange kolleger jobber hjemmefra, blir det god avstand i kontorlandskapet.

– Det er lite kos på jobben nå. Også kantina er stengt, sier hun og legger til: – Men vi prøver å holde motet oppe for det.

Så langt har Berger ikke fått beskjed om at noen er satt i karantene eller blitt smittet av korona.

– Nå er jeg spent på om tiltakene mot smittespredning virker, sier avdelingslederen som tenker korona både dag og natt.