Her isoleres fundamentet for landets første urnevegg i nyere tid.
Her isoleres fundamentet for landets første urnevegg i nyere tid.

NOTODDEN FØRST UT:

Bygger landets første urnevegg på mange tiår

Notodden gravlund rehabiliteres og utvides. Samtidig får den flere tilbud. Det inkluderer den første nye norske urneveggen på mange tiår.

Publisert Sist oppdatert

– Vi anlegger om lag 1500 nye kistegraver, og får ny navna og unavna minnelund. Da urnevegg ble lovlig, tenkte vi at dette kan vi ha med i samme prosjekt, forteller Håvard J. Russnes, kirkeverge i Notodden kirkelige fellesråd.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">For første gang i Norge, og Notodden er først ut med å bygge en urnevegg. – Tøfft å være først ute, sier kirkeverge Håvard Russnes i Notodden kirkelige fellesråd.</span></span>
For første gang i Norge, og Notodden er først ut med å bygge en urnevegg. – Tøfft å være først ute, sier kirkeverge Håvard Russnes i Notodden kirkelige fellesråd.

Spennende, men krevende, å være først med nytt tilbud

Urnevegger, også kalt kolumbarier, er for så vidt ikke noe nytt. Det var et tilbud ved flere krematorier i gamle dager, men ble ikke lenger tillatt da en ny gravferdslov med forskrift trådte i kraft 1. januar 1997. Det var kun i Narvik, i Fredskapellet der, det fortsatt var mulig å sette urna i en urnevegg. Med en ny endring i gravplassloven, ble urnevegg som fysisk konstruksjon, igjen tillatt fra 1. januar 2021.

Det er denne muligheten Notodden kirkelige fellesråd benytter seg av, når de anlegger to buede urnevegger med totalt 176 urnerom. Hvert urnerom blir 39 cm bredt, 39 cm høyt og 39 cm dypt. Det er plass til inntil fire urner i hvert rom, så urneveggene kan romme opptil 704 urner.

– Det er tøft å være først ute med å etablere et slikt tilbud, siden ingen har gått foran oss. Vi må gjøre alt en første gang. Men det er spennende også, sier kirkevergen.

Urnevegg dekker andre behov enn navna minnelund

Urnevegger er ukjente for folk flest, så dette var ikke noe folkekrav. Men etter at tilbudet ble presentert for folk, kan Russnes fortelle at de har fått mange spørsmål fra publikum. Og flere har sagt at her vil de ha sin grav.

– Jeg tror den blir tatt fort i bruk, sier han.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Urnefeltet som tidligere har ligget i en bratt skråning får nå et flatere terreng med mur som skille mellom veg og urnefelt.</span></span>
Urnefeltet som tidligere har ligget i en bratt skråning får nå et flatere terreng med mur som skille mellom veg og urnefelt.

Samtidig med urneveggen, får Notodden også sin første minnelund. I dag har gravplassmyndigheten mange stellavtaler, noe som kan skyldes fraværet av slike stellfrie tilbud. Når urnevegg, samt navna og unavna minnelund er etablert, har Notoddens befolkning flere stellfrie alternativ å velge blant. Både urnevegg og minnelund får blomsterkasser der pårørende kan sette blomster og lys. Russnes tror urneveggen vil utfylle den navna minnelunden.

– Folk har ulike behov. Det hender vi blir spurt om det er mulig å få sitte alene med urna, før den settes i jorda. Jeg tror urneveggen blir et et godt tilbud for disse. Da får de muligheten til å komme til urneveggen og se urna, sier han.

Kan velge glassdør for synlig urne

De to buede urneveggene i hvit betong og skifer, får urnerom på begge sider. Det blir valgfritt om døra foran urnerommet skal være i rustfritt stål, eller i gjennomsiktig glass. Størrelsen på døra bidrar også til at urneveggen blir noe annet enn den navna minnelunden.

– Siden dørene er så pass store, blir det plass til langt mer tekst enn det er på den navna minnelunden, sier han.

Venter på tillatelse til å sette inn urner

Det arbeides fortsatt med rehabiliteringen og utvidelsen av Notodden gravlund. Mens den navna minnelunden antakelig kan tas i bruk i løpet av sommeren, tar det litt lenger tid før urneveggen er ferdig.

– Jeg håper den kan tas i bruk i løpet av høsten. Da er forhåpentligvis arbeidet med gravplassforskriften også ferdig, sier Russnes.

For selv om urnevegger nå er tillatt i gravplassloven, er det gravplassforskriften som regulerer gravleggingen av urnene. Barne- og familiedepartementet jobber med å endre forskriften, så inntil det arbeidet er ferdig, kan urner ikke settes inn i urneveggene.

Powered by Labrador CMS